Na licitaciji prodata jedna od najvećih lokacija na Novom Beogradu!

Danas sa početkom u 11 časova u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika na Terazijama je održano javno nadmetanje za lokaciju bivše fabrike IMT na Novom Beogradu. Javno nadmetanje je organizovano u okviru stečajnog postupka Industrije motora i traktora. Kupac je firma ABL Solvent doo iz Zemuna i transakcija je realizovana po ceni od 8,3 milijarde dinara (oko 70 miliona eura).

Površina parcele iznosi 35.8 hektara, prostire se od Zemunske ulice (produžetak ulice Tošin bunar) do ulice Jurija Gagarina i kompletno se nalazi u gradskoj građevinskoj zoni. Predmet licitacije je pravo svojine na više desetina fabričkih hala i drugih industrijskih objekata koji su pripadali nekadašnjem gigantu jugoslovenske industrije u proizvodnji motora i traktora.  Samo zemljište je u vlasništvu Republike Srbije i Grada Beograda te je neophodno da budući kupac, nakon sticanja vlasništva nad objektima, izvrši konverziju prava korišćenja na zemljištu u pravo svojine.

Ovo je jedna od najvećih gradskih lokacija koja je ikada izneta na javnu prodaju i njen budući razvoj je od ogromnog značaja za ovaj deo grada koji se ubrzano razvija. Budući vlasnik ima mogućnost da ovde napravi pravi mali grad. Na ovu lokaciju se nadovezuje i prostor bivše livnice koja takođe ima značajnu površinu i očekujemo da se u nekom momentu nađe na tržištu. Zajedno sa još nekoliko obodnih parcela koje se trenutno razvijaju govorimo o potezu od oko 50 hektara što je reda veličine polovine površine Beograda na vodi. Kako je trenutno u izgradnji priključak na auto-put Miloš Veliki upravo iz ulica Jurija Gagarina i Vojvođanske, jasno je da ovaj deo Novog Beograda sa svim svojim potencijalima polako preuzima primat na levoj obali Save.

Verujemo da će gradske vlasti biti na visini zadatka prilikom procesa izdavanja dozvola u ovom obuhvatu te da će se potruditi da ostave dovoljno zelenih površina, površina za javne objekte (vrtići, škole, ambulante) kako bi budući stanovnici mogli da imaju kvalitetan prostor za život. Mislimo da je ovo podjednako važno ako ne i važnije od iznosa sredstava koje će se u budžet republike i grada sliti po osnovu konverzije i doprinosa za uređivanje zemljišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *